June 3, 2023

Hier zijn 6 grote mythen over het schilderen van glas in lood in de oven. Gooi deze dwaze mythen weg en breng uw glasschilderij naar fantastische hoogten! Maak je veiligheidsgordel vast en wees voorbereid op de rit van je leven.

De manier waarop wij schilderen zal de manier waarop jij schildert veranderen!

Mythe #1 – “Schilder eerst je traceerlijnen”

Dit lijkt voor de hand liggend, en het is wat alle boeken je vertellen te doen.

Maar als je een kamer schildert, wat is dan het eerste dat je doet nadat je alle oppervlakken hebt schoongemaakt?

Je schildert een ondervacht!

Met glas is het precies hetzelfde. Wanneer u eerst een onderlaag over het hele oppervlak van het glas schildert, hebben uw traceerlijnen een mooi oppervlak om aan vast te houden. Het is verbazingwekkend hoeveel gemakkelijker het is om een nette traceerlijn te schilderen als je niet langer op kaal glas schildert, maar in plaats daarvan op een ongebakken grondlaag.

Zorg ervoor dat u de ondervacht zo licht en gelijkmatig mogelijk schildert en vervolgens laat drogen. Begin dan met het schilderen van de andere details.

Het gebruik van een ondervacht is gezond verstand als je erover nadenkt, en het werkt als een droom.

Mythe #2 – “Verf en vuur je traceerlijnen voordat je je schaduwen en matten schildert”

Welnu, dit is zozeer een deel van de ontvangen wijsheid dat we ons een beetje als Galileo voelen als we je vertellen dat het gewoon niet waar is.

Als je het echt wilt, kun je natuurlijk eerst je traceerlijnen schilderen en afvuren, maar het punt is dat je dat niet hoeft te doen.

In feite kunt u vele schaduwen schilderen voordat u uw spoorlijnen schildert: uw glasschildering wordt buitengewoon delicaat en suggestief wanneer u dit doet.

Dit is wat je doet.

Begin met het schilderen van een lichte, gelijkmatige onderlaag over het hele oppervlak van het glas en laat het drogen.

Schilder nu wat lichte, droge traceerlijnen waar je wat schaduwen wilt hebben en laat ze drogen.

Versterk deze lijnen vervolgens met tweede lagen en laat ze drogen.

De laatste stap is om een lichte wassing over het hele oppervlak van het ongebakken glas te schilderen en terwijl deze verf nog nat is, gebruik je je blender om de sporen te verzachten en ze in zachte schaduwen te veranderen.

Zodra de verf droog is, kunt u verdere details overtrekken. Het effect is prachtig: zachte vervagingen en schaduwen die de stoutmoedigheid van je traceerlijnen verzachten.

Mythe #3 – “Je moet een laag verf afvuren voordat je erop schildert – anders gaat de verf blaren in de oven”

Er zijn verschillende oorzaken van blaarvorming, maar schilderen op ongebakken verf is daar niet één van: we schilderen vaak zes lagen verf en stoken ons glas dan maar één keer. Dat klopt: we brengen onze verf in lagen aan en branden ons glas maar één keer. De verf blaast nooit. Dus wat veroorzaakt blaarvorming? Er zijn vier hoofdoorzaken.

A. Te veel Arabische gom in je verf: de oplossing is om je verf te verdunnen zodat er minder Arabische gom in zit.

B. Niet wachten tot een vorige laag helemaal droog is: de oplossing is om eerdere lagen altijd volledig te laten drogen voordat je er overheen schildert.

C. Een lijn of schaduw corrigeren voordat deze opdroogt: de oplossing is om een lijn volledig te laten drogen voordat deze wordt gecorrigeerd.

D. Een onjuist stookschema: overweeg om de stijgingssnelheid te vertragen, de toptemperatuur te verlagen en/of de hoeveelheid tijd dat u de toptemperatuur vasthoudt te verkorten.

Volg deze suggesties en je kunt zo vaak als je wilt op ongebakken verf schilderen. Het effect kan verbluffend zijn – en je verf zal niet blaren!

Mythe #4 – “Je kunt niet op beide zijden van het glas schilderen en het glas maar één keer afvuren”

Wanneer je op beide zijden van een stuk glas schildert, creëer je een magisch gevoel van diepte.

Je kunt bijvoorbeeld een blauw stuk glas nemen en golven erop schilderen en eronder vissen (alsof je door de golven tuurt om de vissen eronder te zien).

Het voordeel van dit in één keer bakken is dat u beide zijden kunt aanpassen voordat u ze definitief in de oven bevestigt.

De meeste mensen denken er niet eens aan om aan beide zijden van het glas te schilderen. En van degenen die dat wel doen, geloven de meesten van hen dat elke partij afzonderlijk moet worden ontslagen, maar dit is gewoon niet waar.

In ons atelier plaatsen we ons glas op een bed van gips van Parijs: de hitte van de oven is meer dan genoeg om verf aan beide kanten tegelijk af te vuren, en de onderkant plakt nooit.

Probeer deze techniek zelf en zie wat we bedoelen!

Mythe #5 – “Je kunt olie en water niet mengen”

Nogmaals, dit lijkt zo vanzelfsprekend dat niemand er ooit aan twijfelt of er zelfs maar over nadenkt hoe hij er zijn voordeel mee kan doen.

Maar dat hebben we gedaan, en hier is de techniek die we hebben gepionierd.

Allereerst gebruiken we wat verf op waterbasis om zoals gewoonlijk te schaduwen en te traceren.

Vervolgens gebruiken we voor het bakken wat verf op oliebasis en voegen we meer details toe. Het is verbazingwekkend, maar de verf op oliebasis verstoort de ongebakken verf op waterbasis eronder niet.

Dan stoken we het glas maar één keer. Op deze manier kunnen we maar liefst zes verflagen over elkaar heen aanbrengen en ons glas in één keer bakken afwerken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *