June 3, 2023

Dus je bent je gedeelde host ontgroeid en het is nu tijd om verder te gaan met het echte werk.

Ja, we hebben het over dedicated servers, die byte-krakende beesten. Het kan erg verwarrend zijn om alle opties en services uit te zoeken.

Maar geen zorgen!

Ik zal proberen je wat tips te geven en hopelijk te begeleiden naar je perfecte server.

Dus laten we geen tijd verspillen en beginnen met het eerste segment.

Wat is een dedicated server?
Dedicated Server is een enkele computer die is aangesloten op een netwerk (internet). Deze computer en al zijn verwerkingskracht is bestemd voor één persoon of organisatie. Dit betekent dat de computerbronnen niet door iemand anders worden gedeeld. U heeft de volledige controle over de machine en u bent vrij om elke gewenste software op die computer uit te voeren.

Over het algemeen worden speciale servers gebruikt om webpagina-verzoeken (html, afbeeldingen, video’s…etc) te verwerken, maar ze kunnen ook voor veel andere doeleinden worden gebruikt.

Heb ik één of meerdere servers nodig?
Om de zaken te vereenvoudigen, verdelen we het gebruik van dedicated servers in deze twee groepen:

Volledige website-hosting

Hosting van specifieke services (database, e-mail, httpd…enz.)

Hosting van één website
Hosting van een enkele of meerdere websites. Bij dit soort instellingen worden alle services/programma’s (http-software, DB-software, e-mailsoftware…enz.) geïnstalleerd en uitgevoerd op één speciale server. Soms kunnen deze services/programma’s zelf ook “servers” worden genoemd.

 

 

Dit is de algemene opzet voor websites met klein tot middelgroot verkeer, aangezien alle benodigde software die nodig is om de website te laten draaien zich op één fysieke machine bevindt.

Het voordeel van deze opstelling is dat het de kosten verlaagt, maar het nadeel is dat alle machinebronnen worden gedeeld door alle software en processen.

Specifieke servicehosting

Hosting van een enkele software of dienst op zijn eigen dedicated machine. Alle bronnen op de machine zijn voornamelijk bestemd voor één type service of functionaliteit. U kunt bijvoorbeeld alleen databasesoftware op de server hosten, zodat alle bronnen op die machine alleen bestemd zijn voor het verwerken van databasequery’s. U kunt meer vragen afhandelen of meer pagina’s aanleveren.

Gewoonlijk zullen middelgrote tot drukbezochte websites dit soort instellingen uitvoeren.

De traditionele installatie bestaat uit een of meer servers die alleen webverzoeken (http) verwerken, vervolgens een of meer servers die alleen databaseverzoeken verwerken en misschien een of meer servers die alleen de verwerking van de e-mails afhandelen. Theoretisch is er geen beperking op het aantal servers. Als een groep die samenwerkt, worden deze servers gebruikt om miljoenen verzoeken per dag te verwerken.

Welke opstelling kies jij?

Dit hangt natuurlijk af van het aantal verzoeken en het verkeer dat uw website zal ontvangen. Dus om deze vraag te kunnen beantwoorden, moeten we eerst een beetje begrijpen welke services nodig zijn om de website toegankelijk te maken voor de gebruiker

.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *