Moet ik een griepprik halen of moet ik gewoon weer in mijn arm prikken?

Of je al dan niet een griepprik moet krijgen, is een van de vragen die elk jaar worden besproken rond de tijd dat Halloween-versieringen op de gazons van mensen verschijnen. Mensen zullen de voor- en nadelen bespreken van het krijgen van een griepprik in de bus, in de metro, op straat, op het werk, tijdens de lunch en overal waar meer dan twee mensen samenkomen. Discussies beginnen ook deel uit te maken van nieuwsberichten. Sommige mensen denken dat ze een griepprik nodig hebben en zullen hun best doen om er een te krijgen. Anderen vinden het een verspilling van tijd en geld, samen met het steken van hun armen als ze niet eens nodig zijn.

Het al dan niet krijgen van een griepprik is een persoonlijke beslissing, maar informatie van de Centers For Disease Control and Protection beveelt aan dat bepaalde groepen personen met een hoog risico elk jaar een griepprik krijgen. Die mensen zijn:

– 65-plussers die in een verpleeghuis wonen

Mensen met een chronische hart- of longziekte ouder dan 6 maanden

Diabetici, chronische nieraandoeningen, mensen met een onderdrukt immuunsysteem en mensen die langer dan 6 maanden een regelmatige medische behandeling nodig hebben

Kinderen van 6 maanden tot jonger dan 18 jaar en alle kinderen van 6 maanden tot jonger dan 23 maanden die langdurig met aspirine worden behandeld

Vrouwen die van plan zijn zwanger te worden tijdens het griepseizoen

Mensen die het risico lopen op verslechtering van de ademhalingsfunctie, zoals hersenbeschadiging, hersenziekte, ruggenmergletsel, convulsies of andere zenuw- of spieraandoeningen die ademen of slikken bemoeilijken

Moeders vallen in de risicocategorie. Ze is ouder dan 65 en ondergaat nierdialyse. Iedereen in haar dialysecentrum kreeg een Griepprik als service om iedereen in het centrum te beschermen. Medische professionals die in het centrum werkten, kregen ook griepprikken.

Het wordt ook aanbevolen dat mensen tussen de 50 en 64 jaar een griepprik krijgen, zelfs als deze leeftijdsgroep niet als een hoog risico wordt beschouwd.

De griepprik wordt ook aanbevolen voor mensen die routinematig nauw contact hebben met mensen met een hoog risico, zoals zorgprofessionals die in het dialysecentrum van de moeder werken. Als verzorger van mijn moeder werd ik ook aangemoedigd om een griepprik te halen. Ik ben geen groot voorstander van de do’s en don’ts van het krijgen van de griepprik, maar ik heb de injectie genomen voor het geval ik er een zou kunnen krijgen en voorkomen dat ik het doorgeef aan mijn moeder.

Andere leden van mijn familie zijn het oneens over het al dan niet halen van een griepprik, maar in tegenstelling tot mij lijkt de rest van mijn familie op de een of andere manier een uitgesproken mening te hebben. Haar moeder en vader krijgen ook elk jaar een Griepprik en zijn er vast van overtuigd dat ze dat zullen doen, maar haar tante krijgt nooit een griepprik. Ze is 82 jaar en maakt het goed. Haar dochter woont in een studentenhuis. Hogescholen bevelen griepprikken aan voor alle studenten die in een studentenhuis wonen (wat geen slecht idee is, aangezien studentenkamers broedplaatsen kunnen zijn voor ziektekiemen, zo ziet een erg rommelige slaapzaal er tenminste uit). Mijn dochter heeft de griepprik niet gekregen en in de 3 jaar dat ze in het pension verbleef heeft ze geen griep gekregen. De schoonouders halen elk jaar hun griepprik, maar de grootouders van haar man niet. En de oudste zoon is onvermurwbaar dat hij nooit een griepprik mag krijgen.

De beste tijd om een griepprik te halen is van eind september tot half november. Echter, bijna elk moment van het seizoen een griepprik krijgen, kan nog steeds enige bescherming bieden tegen griep of griep. De griepprik biedt echter tot ongeveer 2 weken na vaccinatie geen bescherming of voordeel tegen griep. En om maximale bescherming tegen griep te krijgen, moet u elk jaar een griepprik krijgen.

Wat zit er in de griepprik?

Elk jaar is anders. de GGD bepaalt de drie griepstammen die het komende griepseizoen het meest voorkomen en problematisch zijn. Gezuiverde virussen van deze drie stammen groeien in niet-besmettelijke en inactieve eierculturen. Het gezuiverde virus is een griepprik of griepprik. De injectie stimuleert een immuunrespons waarvan wordt gezegd dat deze een persoon beschermt tegen tot wel 70% van de griepstammen.

Waarom denken sommige medische experts dat een griepprik zo belangrijk is?

Een reden is dat de griep (influenza) zeer besmettelijk is. Het kan ook heel dodelijk zijn. Het is de vijfde belangrijkste doodsoorzaak bij ouderen, met naar schatting 70.000 sterfgevallen per jaar.

Alleen u kunt beslissen of u al dan niet een griepprik krijgt. Overweeg de voor- en nadelen en beslis welke het beste bij u past.

Disclaimer: dit artikel is alleen geschreven voor educatieve doeleinden en is niet bedoeld om een ziekte te diagnosticeren of te behandelen. Het is evenmin bedoeld om medisch advies te geven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *