June 3, 2023

Een van de grote voordelen van biologisch tuinieren is dat naarmate meer en meer mensen betrokken raken, er steeds meer biologische oplossingen voor ongediertebestrijding worden gevonden die synthetische pesticiden kunnen vervangen. Biologische ongediertebestrijding kan ongedierte afschrikken zonder extra schade toe te brengen aan de bodem, het water, groenten of fruit of de mensen die ze eten.

Wat veel mensen het ‘pesticidetijdperk’ hebben genoemd, de jaren ’40 en ’50 in de Verenigde Staten, leken destijds een groot succes te zijn. Chemische bestrijdingsmiddelen kunnen een tuin of gewas bevrijden van schadelijke insectenplagen zodra ze worden toegepast. Dit leek een verbetering ten opzichte van vroeger, toen voor sommige telers een hele oogst en een seizoen aan inkomsten verloren konden gaan.

De tol van deze toepassingen is nog steeds voelbaar. De slachtoffers waren niet alleen de insecten, maar ook het water waarin de chemicaliën terechtkwamen, de grond die vervuild bleef en de mensen die de producten verbouwden en aten, die nog steeds sterven door een snelle toestroom van ziekten die vooral nu voorkomen bij een steeds ouder wordende bevolking.

Hier zijn een paar van de problemen met giftige pesticiden:

Insecten die nuttig zijn voor de mens worden samen met de schadelijke gedood
Het milieu en mensenlevens worden vernietigd
Het ongedierte kan resistent worden tegen de chemicaliën en er zijn steeds krachtigere nodig.
Biologische technieken
Elke biologische landbouwonderneming, groot of klein, moet een geïntegreerd plaagbestrijdingsplan hebben. Dit kan dienen als een kaart van waar u heen gaat en hoe u van plan bent daar te komen.
Hier zijn drie biologische ongediertebestrijdingstechnieken die in het plan moeten worden opgenomen (ziekteverwekkers, roofdieren en parasieten:

Ziekteverwekkers, waaronder soorten bacteriën, schimmels en virussen, zijn een van de biologische bestrijdingsmethoden die succesvol zijn gebleken. Een voorbeeld hiervan is Bacillus Thuringen, een bacterie die veel insecten doodt, waaronder rupsen.
Roofdieren zijn vaak goede insecten die op zoek gaan naar en zich voeden met ongedierte dat tuinplanten en gewassen eet. De meest populaire roofdieren in kleine tuinen zijn groene gaasvliegen en lieveheersbeestjes kopen. Libellen worden ook veel gebruikt.
Parasieten zijn insecten die zowel binnen als buiten de plaag hun thuis maken en vervolgens de plaag vernietigen om hun eigen overleving te garanderen. Een goed voorbeeld hiervan zijn (wespen)larven, die een gastheer kunnen binnendringen en dan als wesp tevoorschijn komen en daarbij het gastheerinsect doden.
Niet-schadelijke chemische insecticiden en culturele insectenbestrijding kunnen samenwerken met deze andere technieken. Insecticiden gemaakt van zeep en water of hete pepers en water kunnen bijvoorbeeld ongedierte afschrikken. Dat geldt ook voor oordeelkundig zijn over het wisselen van gewassen, het planten van gezelschapsdieren en het gebruik van methoden die voorkomen dat ongedierte zich voortplant.
Het grootste deel van elk organisch ongediertebestrijdingsplan is om te voorkomen dat ongedierte in de eerste plaats aankomt. Praat met andere biologische boeren in de omgeving die je kunnen helpen door hun eigen technieken te delen die ze met vallen en opstaan hebben opgedaan. Voor de beste biologische ongediertebestrijding moet u alle betrokken organismen begrijpen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *