June 3, 2023

 

Iedereen heeft gehoord van of zelfs horrorverhalen over haartransplantatie gezien, misschien in een tijdschrift, online of nog erger gezien de voor de hand liggende ‘pluggen’ in een oudere vriend of familielid. Haartransplantatiechirurgie heeft de afgelopen jaren echter grote sprongen gemaakt om het een levensvatbare, veilige en niet al te riskante optie te maken voor mensen die lijden aan mannelijke kaalheid, veel beroemdheden zoals Nicholas Cage, Brendan Fraser Mather MOcanhey, Dwayne Johnson (‘the Rock ‘, WWE) Salman Khan (Bollywood) en zelfs de Italiaanse premier Silvio Berlusconi zouden een Haartransplantatie hebben ondergaan, hoewel het stigma zo groot is dat geen van hen dit publiekelijk heeft toegegeven, het wordt pas duidelijk als je ervoor en erna studeert afbeeldingen.

Geschiedenis van haartransplantatie

De oorsprong van haartransplantatiechirurgie komt van de Japanse dermatoloog, Dr. Okuda, die in 1939 een revolutionaire methode publiceerde in een Japans medisch tijdschrift voor het gebruik van kleine transplantaten die vergelijkbaar waren met de manier waarop haartransplantatie tegenwoordig wordt uitgevoerd. Deze methode omvatte het gebruik van haartransplantatietransplantaten om verloren haar uit verschillende lichaamsdelen te corrigeren, waaronder de hoofdhuid, wenkbrauw en snor.

Aan het eind van de jaren 50 begon een arts in het bijzonder, dr. Norman Orentreich, te experimenteren met het idee om het haar op de achterkant en zijkanten van het hoofd te verplaatsen of te transplanteren naar de kalende gebieden. De experimenten van Dr. Orentreich toonden aan dat wanneer kaalresistente haren van de achterkant en zijkanten van het hoofd werden verplaatst, ze hun kaalresistente genetische kenmerken behouden, ongeacht waar ze werden getransplanteerd.

Dit principe, bekend als “donordominantie”, stelde vast dat haar kon worden getransplanteerd van de kaalbestendige donorgebieden naar de kalende gebieden en levenslang kon blijven groeien. Dit legde de basis voor moderne haartransplantatie. In de jaren 60 en 70 groeide de populariteit van haartransplantaties. De zorgstandaard omvatte echter het gebruik van grotere transplantaten die met ronde stoten werden verwijderd en vaak veel haren bevatten.

In de jaren 80 evolueerde de haartransplantatiechirurgie dramatisch, toen de grote punch-grafts geleidelijk werden vervangen door een meer verfijnde combinatie van mini- en micro-grafts. Deze “combinatie mini-microtransplantatie” haartransplantatieprocedure gebruikte niet langer de pons om de kale resistente transplantaten te extraheren. In plaats daarvan werd een strook kaalbestendig haar chirurgisch verwijderd van de achterkant van het hoofd en vervolgens bijgesneden tot mini- en microtransplantaten.

Soorten haartransplantatie

Er zijn twee hoofdmethoden voor haartransplantatiechirurgie met folliculaire eenheden. Folliculaire unit Transplantatie algemeen bekend als FUT of ‘stripsurgery’ en Follicular unit extractie, algemeen bekend als FUE Het belangrijkste verschil is de methode van extractie van het getransplanteerde haar. FUT en FUE zijn echt complementaire vormen van HT, geen concurrerende methoden waaruit men een keuze moet maken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *