June 3, 2023

De meeste zonnelampen die tegenwoordig op de markt zijn, zijn buitenlampen. U kunt uw tuinen, erven, patio’s, vijvers, dekken, opritten, paden, voetpaden en kampeerplekken verlichten met lantaarnpalen op zonne-energie, schijnwerpers, grondlampen, lantaarns, zaklampen, straatverlichting, wandlampen, stapstenen en zelfs lichten die in het water drijven om er maar een paar te noemen – allemaal op zonne-energie. Toch zijn er enkele gemaakt voor gebruik binnenshuis, zoals garage-, schuur-, serre- en woonbootlampen op zonne-energie, evenals verschillende zaklampen en lantaarns.

Alsof het kiezen uit zo’n grote variëteit niet al moeilijk genoeg is, merk je dat je ook de beschrijvingen leest die onbekende technische specificaties bevatten. Dit kan het vinden van de juiste lamp op zonne-energie moeilijker maken dan zou moeten. Om u te helpen de keuze eenvoudiger te maken, vindt u hieronder enkele eenvoudige verklaringen van veelgebruikte termen die verband houden met zonnelampen.

Een typisch zonnelicht bestaat uit een LED of een gloeilamp, een zonnepaneel en een oplaadbare batterij (ingebouwd of meegeleverd).

LED (light-emitting diode) is een klein apparaat met twee aansluitingen dat licht uitstraalt wanneer er een elektrische stroom doorheen gaat. LED’s zelf zijn meestal erg klein van formaat, maar geïntegreerde optische elementen in lampen helpen het licht te richten en te reflecteren, en dragen zo bij aan de helderheid. Ondanks dat ze duurder zijn, hebben LED’s tegenwoordig de voorkeur boven gloeilampen in zonneverlichting vanwege hun:

Efficiëntie – LED’s genereren meer licht per watt dan gloeilampen.
Natuurlijke kleur – LED’s kunnen licht van een beoogde kleur uitstralen (via verschillende golflengten) zonder het gebruik van kleurfilters die vereist zijn bij gloeilampverlichting.
Koel licht – LED’s stralen heel weinig warmte uit door middel van infraroodstraling die gevoelige voorwerpen of stoffen kan beschadigen, in tegenstelling tot door warmte aangedreven gloeilampen.
Levensduur – LED’s kunnen een relatief lange levensduur hebben – de opgegeven typische levensduur is 25.000-100.000 uur (in vergelijking met 1.000-2.000 uur voor gloeilampen).
Geleidelijke uitval – LED’s vallen over het algemeen uit door na verloop van tijd zwakker te worden in plaats van plotseling door te branden zoals gloeilampen.
Stevigheid – LED’s zijn solid-state apparaten en zijn moeilijk te beschadigen door externe schokken in tegenstelling tot kwetsbare gloeilampen.
De gloeilamp is, in vereenvoudigde termen, een bron van elektrisch licht die werkt door warmtegedreven lichtemissies. Gloeilampen hebben geen externe regelapparatuur nodig en hebben lage fabricagekosten. Om die reden vindt u mogelijk solar buitenlamp in sommige goedkopere zonnelampen, hoewel de meeste zonnelampen leds gebruiken.

Zonnepaneel is een samenstel van onderling verbonden fotovoltaïsche cellen, beter bekend als zonnecellen. In vereenvoudigde termen is een zonnecel een apparaat dat licht omzet in elektrische stroom door elektronen uit te zenden die worden geabsorbeerd door elektromagnetische straling. Zonnepanelen gebruiken zonlichtenergie om elektriciteit op te wekken. Het merendeel van de zonnepanelen bestaat uit wafelachtige monokristallijne of polykristallijne cellen die zijn afgeleid van silicium, een veelgebruikte halfgeleider.

De structuur van de monokristallijne siliciumcel is homogeen omdat deze is gemaakt van een enkel kristal. In monokristallijn silicium is de rangschikking van kristalatomen continu en ononderbroken. Het kan worden geïdentificeerd door een gelijkmatige externe kleuring.

Polykristallijne cellen bestaan uit een aantal kleinere siliciumkristallen. Ze zijn te herkennen aan een zichtbare metaalschilferachtige korrel.

Zowel polykristallijne als monokristallijne siliciumcellen worden veel gebruikt als hoofdcomponent in zonnepanelen. U zult echter merken dat monokristallijn silicium vanwege zijn eigenschappen efficiënter is en daarom duurder.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *